Verbinding met ons

Europese Vredeskorps

Wêreldvredeskonferensie 2021: Bevordering van vrede deur sosiale insluiting

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Verteenwoordigers by die Wêreldvredeskonferensie (4-5 Desember) het die volgende Dhaka-vredesverklaring gemaak.

 1. Ons, die verteenwoordigers van regerings, wetgewers, akademie, burgerlike samelewing en media, het hier by die Wêreldvredeskonferensie van 4-5 Desember 2021 byeengekom, en reik hiermee die volgende Dhaka-vredesverklaring uit en onderskryf dit.

  2. Ons erken die Konferensie-tema 'Vrede deur sosiale insluiting bevorder' as 'n omvattende benadering om beter, groener en sterker terug te bou uit die COVID-19-pandemie wat ons wêreld die afgelope paar jaar geteister het. Ons onthou dat die VN se 2030-agenda vir volhoubare ontwikkeling 'n bloudruk bly vir ekonomiese herstel en inklusiewe groei in die nasleep van die pandemie. Ons moet nie toegee aan internasionale vredesdiplomasie om gewapende konflikte op te los wat steeds gedagtelose lyding aan miljoene mans, vroue en kinders regoor die wêreld veroorsaak nie.
  3. Ons waardeer die agtergrond vir die Konferensie terwyl Bangladesj die 'Mujib-jaar' vier om die 50ste herdenking van sy onafhanklikheid en die geboorte-eeufeesherdenking van sy stigtersvader Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman te vier. Ons onthou dat Bangladesj se reis oor die afgelope vyf dekades 'n bevestiging is vir mense se bevryding en bemagtiging as 'n pad na die handhawing van vrede, die bevordering van volhoubare ontwikkeling en die handhawing van fundamentele regte en vryhede.
  4. By hierdie geleentheid bring ons hulde aan Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman vir sy persoonlike toewyding en bydraes tot vrede deur sy roemryke politieke loopbaan. Ons besin oor sy woorde terwyl hy vrede uitgesonder het as die diepste strewe van alle mense, dit geïdentifiseer het as noodsaaklik vir die oorlewing en voorspoed van alle mans en vroue, en beklemtoon dat vrede om te verduur vrede moet wees wat op geregtigheid gebaseer is.
  5. Ons plaas ons waardering vir die bekwame leierskap wat deur sy politieke opvolger, Eerste Minister Sheikh Hasina, gedemonstreer is deur sy nalatenskap met moed en vasberadenheid vorentoe te neem. Haar eie rentmeesterskap van 'n 'kultuur van vrede' by die Verenigde Nasies bly Bangladesj se kenmerkende bydrae tot die internasionale diskoers oor vrede en menslike veiligheid.
  6. Ons herinner aan die nagedagtenis van die martelare en slagoffers van Bangladesj se Bevrydingsoorlog in 1971, en herbevestig ons belofte van 'nooit weer' aan die pleeg van volksmoorde, oorlogsmisdade en misdade teen die mensdom. Ons herinner onsself dat ten spyte van ons toewyding, miljoene regoor die wêreld steeds aan sulke internasionale misdade onderwerp word, sowel as 'n kultuur van straffeloosheid wat geregtigheid en aanspreeklikheid vir daardie misdade uitsluit. Ons verbind onsself om voort te gaan om sulke lafhartige vervolgings en ongeregtighede te beëindig. Ons erken die belangrikheid daarvan om die herinnering aan vorige gruweldade te bewaar.
  7. Ons herhaal ons volgehoue ​​verbintenis tot die bevordering en beskerming van menseregte soos verskans in die Universele Verklaring vir Menseregte en die kern internasionale menseregteverdrae. Ons heg gelyke gewig aan burgerlike, kulturele, ekonomiese, politieke en sosiale regte in ons strewe om vreedsame, regverdige en inklusiewe samelewings te bou. Ons erken die waardevolle werk wat deur die VN se Menseregtemeganismes, insluitend die Menseregteraad, gedoen is. Ons verbind ons om beskerming vir menseregteverdedigers te verseker. Ons beklemtoon dat humanitêre akteurs onbelemmerde toegang gegee word om hul mandate uit te voer. Ons dring daarop aan dat mediese en opvoedkundige fasiliteite onder enige omstandighede uit die pad gehou word.
  8. Ons beklemtoon die voorrang van internasionale humanitêre reg gedurende tye van beide oorlog en vrede. Ons bly geheg aan die beginsels van internasionale beskerming en bystand vir vlugtelinge en staatlose persone regoor die wêreld. Ons hernu ons verbintenis tot internasionale ontwapening en nie-verspreiding in die agtergrond van 'n toenemende globale wapenwedloop. Ons verloën die gebruik of dreigement van gebruik van alle massavernietigingswapens, dws kernkrag, chemiese en biologies. Ons veroordeel terrorisme in al sy vorme en manifestasies. Ons sien meriete daarin om deur gemeenskapsverbintenisse te werk om gewelddadige ekstremisme te voorkom. Ons moet ons gesamentlike krag verenig teen transnasionale kriminele netwerke wat op ontelbare slagoffers jag.
  9. Ons beklemtoon die belangrikheid van demokrasie, goeie regering en die oppergesag van die reg as kritieke faktore vir vrede en stabiliteit. Ons waardeer die rol wat nasionale parlemente en plaaslike regeringsinstellings speel om stem te gee aan mense se wettige eise en aspirasies. Ons veroordeel kolonialisme, onwettige besetting en ongemagtigde magsoorname onder enige voorwendsels. Ons erken die rol van vredemaking, vredebou en bemiddeling om konflikte te voorkom en te beëindig. Ons prys die VN-vredesbewaringspersoneel vir hul toewyding en dienste, en behou ons geloof in die agentskap van vroue en jeug om vrede en veiligheid te verseker.
  10. Ons onderstreep die behoefte aan sosiale geregtigheid en inklusiewe ontwikkeling as sentrale pilare van 'n stabiele, vreedsame en billike samelewing. Ons verbind ons om die reg op werk vir alle volwassenes te beskerm te midde van die veranderende wêreld van werk, en om te werk aan 'n bemagtigende omgewing vir ordentlike werk in alle sektore. Ons vra vir toepaslike beleide en wetlike maatreëls om maatskaplike beskerming te bied, ongelykhede aan te spreek, gesonde beleggings te bevorder en die omgewing te bewaar. Ons erken die kritieke rol wat die private sektor speel in die bevordering van sosiale orde en vooruitgang. Ons het 'n reël-gebaseerde multilaterale handelstelsel nodig as 'n faktor vir internasionale vrede. Ons deel ons gemeenskaplike besluit om veilige, ordelike en gereelde migrasie te bevorder. Ons moet verseker dat diegene wat met geweld ontheem is in veiligheid en waardigheid kan terugkeer huis toe.
  11. Ons moet aanhou werk om ons belofte om 'niemand agter te laat' te vereffen. Ons moet voortgaan om voort te gaan met ons kollektiewe stryd teen armoede, honger, siektes, wanvoeding, ongeletterdheid, haweloosheid en alle plae wat vrede en veiligheid in gevaar stel. Ons moet verbeterde geleenthede vir vroue se politieke en ekonomiese deelname skep. Ons moet ons pogings verdubbel om alle vorme van geweld en uitbuiting teen kinders te voorkom. Ons moet ekstra aandag gee aan die spesiale behoeftes van bejaardes, persone met gestremdhede en inheemse persone vir hul betekenisvolle deelname aan samelewings. Ons het 'n verantwoordelikheid om die internasionaal ooreengekome ontwikkelingsverpligtinge na te kom, insluitend vir finansiering, toegang tot innovasies en tegnologie-oordrag.
  12. Ons onderskryf die onderliggende en ewige boodskappe van vrede oor alle godsdienste, gelowe en geloofstelsels. Ons glo in die geleenthede vir voortgesette koppelvlak en verspreiding tussen beskawings en waardestelsels. Ons verwerp pogings om enige godsdiens, geloof of etnisiteit met terrorisme en gewelddadige ekstremisme te assosieer. Ons veroordeel alle vorme van geweld en mishandeling op grond van ras, kleur of geslag. Ons moet geen ruimte vir xenofobie, korrupsie en disinformasie veldtogte toelaat nie. Ons veroordeel onomwonde gemeenskaplike of sektariese geweld.
  13. Ons prys en koester ons diverse kulture, tale en tradisies as ons gedeelde ontasbare erfenis. Ons verbind ons om menslike konnektiwiteit te bevorder deur onderwys, etiese studies, wetenskap, kuns, musiek, letterkunde, media, toerisme, mode, argitektuur en argeologie om brûe oor grense en nasies te bou. Ons moet 'n wêreldwye konsensus bewerkstellig om verantwoordelike gedrag in die kuberruim te bevorder, met spesiale beskermingsmaatreëls vir ons kinders en jeug. Ons moet daarna streef om verdediging teen oorloë en konflikte in alle menslike gedagtes te bou, en respek en verdraagsaamheid vir mekaar te koester deur na ons gemeenskaplike menslikheid toe te vlug. Ons moet ons toekomstige geslagte as ware wêreldburgers versorg, veral deur opvoeding vir vrede. Ons doen 'n beroep op die VN om die idee van Global Citizenship aktief te bevorder.
  14. Ons bly sensitief vir die groeiende sekuriteit, verplasing en ekologiese uitdagings wat klimaatsverandering stel en verbind ons tot verbeterde klimaataksie vir 'n vreedsame en volhoubare toekoms van ons planeet. Ons moet kragte saamsnoer om ons oseane en oop see, die buitenste ruimte en Poolstreke vry te hou van gewapende konflikte en teenstrydighede. Ons moet die verskillende komponente en manifestasies van die Vierde Industriële Revolusie gebruik maak tot diens van ons gedeelde welstand. Ons moet in gesondheidsekuriteit belê en kwaliteit en bekostigbare behandelings en entstowwe vir almal beskikbaar stel. Ons stel 'n wêreld voor waar die bestaande globale ongelykhede nie meer voortduur nie en waar vrede en nie-geweld as onvervreembare regte heers.
  15. Ons kan nie die feit uit die oog verloor dat afwesigheid van vrede oral in die wêreld die afwesigheid van vrede oral impliseer nie. Ons moet ons geloof en vertroue in die gees van multilateralisme rus. Ons wil sien dat die gasvryheid van nasies geskik gemaak word vir 'n doel vir ons ontwikkelende globale realiteite. Ons erken die rol van streeksamewerking in die bou van vertroue, begrip en samehorigheid tussen mense. Ons hoop om 'n wêreldorde te vestig wat in harmonie met ons hele planetêre ekosisteem floreer. Ons soek toevlug tot ons noodsaaklike menslike deugde van liefde, deernis, verdraagsaamheid, vriendelikheid, empatie en solidariteit om blywende vrede en veiligheid te bereik.
  16. Ons neem 'n plegtige gelofte by hierdie Wêreldvredeskonferensie om ons deel te doen vanuit ons onderskeie uitkykpunte om die oorsake van vrede en sosiale insluiting, fundamentele regte en vryhede en volhoubare ontwikkeling te bevorder. Ons neem kennis van die oproep vir voortsetting van hierdie inisiatief deur Bangladesj om die boodskap van vrede en vriendskap aan 'n wyer globale gehoor te versprei, insluitend deur 'n platform te skep om die deelnemers bymekaar te bring. Ons bedank die regering en mense van Bangladesj vir hul genadige gasvryheid en dat hulle ons rondom hul gedeelde ideale en visie vir vrede verenig het.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings