Beheer oor die Global Commons

| Oktober 18, 2019

Die Europese Unie het die kans om die digitale mark tot voordeel van die volgende generasie te vorm. As digitale burgers is dit ons verantwoordelikheid om tred te hou met die kwessies wat saak maak - skryf Nayef Al-Rodhan.

Wanneer die pas aangestelde Europese kommissarisse amptelik hul poste op 1 bekleest November sal 'n paar baie belangrike tegnologiebeleidsvrae weereens in oënskou kom. Dit is besluite wat die sakemodelle van Big Tech-ondernemings fundamenteel kan hervorm, die landskap van mededinging kan teken en Europa as die dominante wêreldreëlmaker kan bevestig as dit gaan oor kragtige tegniese ondernemings en die gevolge wat dit op ons politiek en kultuur het.

Dit is onontbeerlik dat ons die tegnologiese vooruitgang dophou. Menslike innovering vorder vinniger. Dinge waaroor ons nooit gedroom het nie, word werklikheid, soos sintetiese biologie, bio-informatika, kognitiewe verbetering, genetiese ingenieurswese, 3D en 4D-drukwerk, kunsmatige intelligensie, outomatiese wapenstelsels, onsigbaarheidsmantels, kwantumrekenaarkunde en selfs neuromorfiese berekening. Saam met hul duidelike massiewe potensiaal hou hierdie vooruitgang ook groot risiko's in vir sosiale stabiliteit, gelykheid, menswaardigheid, vrye wil, nasionale en wêreldwye veiligheid, en selfs vir die voortbestaan ​​van ons spesie.

Hoe kan ons seker maak dat hierdie tegnologiese innovasies wat voortdurend ontwikkel, nie die mensdom vernietig of die ongelykhede en privaatheidsindringing vererger nie? Opkomende tegnologieë bied lande meer instrumente en middele vir beheer en toesig, wat dikwels inbreuk maak op burgerlike vryhede. Die balans tussen state se behoefte om te weet in die naam van veiligheid en die respek vir privaatheid, moet meer vurig wees. Ook nie-staatsakteurs soos groot multinasionale korporatiewe ondernemings wat massiewe hoeveelhede persoonlike inligting versamel, moet beter gereguleer word.

Ons moet die duiselingwekkende potensiaal van tegnologiese vooruitgang met veiligheid en etiese kwessies balanseer en van risiko's na regulasies oorskakel. Dit moet ook meganismes insluit om toesig te hou oor die toesighouers - of 'die regulering van die reguleerders', so dit is net so belangrik dat ons bewus is van die magte wat bestaan ​​in die regulering van die wêreldlandskap.

Hulle ambisie moet wees om my voorheen gepubliseerde bestuur gebaseer te bevorder 9 waardigheidsbehoeftes - wat insluit: rede, veiligheid, menseregte, aanspreeklikheid, deursigtigheid, geregtigheid, geleentheid, innovasie en inklusiwiteit, en balanseer dit met die 3-eienskappe van die menslike natuur: emosionaliteit, amoraliteit en egoïsme - sonder om innovasie te versmoor.

In die wedloop om Big Tech te reguleer, het dit in die afgelope jaar oorweldigend duidelik geword dat die eerste treffer die primêre wêreldreëlmaker word. Die groep beleidsmakers wat eerstens 'n visie van regulering op wêreldvlak kon voorlê, het 'n duidelike voordeel - wat hulle in staat stel om ander regulerende instansies te onderdruk om hul reëls te aanvaar, selfs in teenstelling met hul binnelandse agenda.

Met 'n groot mark van 500 miljoen burgers, waarvan die meerderheid wêreldwyd betreklik ryk is, en toegerus is met die vermoë om aksie te koördineer oor kontroversiële kwessies soos privaatheid, mededinging en digitale belasting, het die EU homself gevestig as die wêreld se regulatoriese pasaangeër.

Op hierdie terreine het die EU homself die afgelope anderhalf jaar met besondere krag op die wêreldtoneel geprojekteer deur sy regulatoriese voorregte binne die agendas van internasionale forums soos die G7 en Organisasie vir Ekonomiese Samewerking en Ontwikkeling (OESO) te bevorder.

Van groot belang is dat Brussel die belangrikste formuleerder van antitrustregulering is. Vroeër hierdie jaar het Europese amptenare 'n verslag gepubliseer waarin aangedui word dat reguleerders die voorgestelde oornames meer moet ondersoek, gebaseer op hoe maatskappye data gebruik.

Margrethe Vestager, die EU se hoogs intervensionistiese mededingingskommissaris, wat verskeie hoëprofiel-sake teen Google, Amazon en Apple van stapel gestuur het, is vir 'n ongekende tweede termyn heraangestel in haar rol. Die tendens wat hierdie kwessies aan die gang gesit het, lyk dus waarskynlik dat dit sal voortduur, indien nie sterker nie. Sy het Silicon Valley reeds onlangs gewaarsku dat sy gedurende haar tweede termyn boetes sal oorskry en na ander maatreëls sal kyk om 'n billike speelveld te verseker.

Ursula von der Leyen, die inkomende hoof van die uitvoerende arm van die EU, het op 100 dae nadat hy aanstaande maand volgende maand die amp aanvaar het, nuwe wette oor kunsmatige intelligensie en die gebruik van groot data laat blyk. Sy en haar span oorweeg dit volgens berigte ook om 'n toegewyde multibiljoen-euro-fonds te stig om die Europese tegnologie-sektor te ondersteun en te bevorder.

Aangesien digitale verbruikers oor die hele wêreld noukeuriger aandag gee aan hul verhoudings met maatskappye soos Google, Amazon, Facebook en Apple - wie se gebruikers wêreldwyd miljarde is - lyk dit onvermydelik dat een streek die leiding moet neem met die debatvoering en implementering toepaslike vorme van regulering.

Effektiewe besluitneming deur die volgende Kommissie wat onderneem word met die doel om basiese regte te verdedig terwyl digitale markte deur middel van die beginsels van billikheid en mededinging aangewakker word, kan die potensiële revolusie in die digitale ekonomie tot gevolg hê - wat 'n wêreld tot stand bring waarin daar baie meer wenners is, eerder as 'n klein aantal ondernemings wie se gevestigde voordele die mark skeefloop ten gunste van monopolieë. Wat nog te bespeur is, is of hierdie moeilike, maar noodsaaklike vrae hoofsaaklik aangepak sal word, of dat dit gerieflik vermy kan word.

Professor Nayef Al-Rodhan is hoof van die Geneefse Sentrum vir Veiligheidsbeleid se Geopolitiek en Global Futures-program en 'n ere-genoot aan die Universiteit van Oxford. Twitter: @SustainHistory

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, data, Die beskerming van data, digitale ekonomie, Digitale interne mark, digitale Society, digitale tegnologie

Kommentaar gesluit.