Verbinding met ons

Besigheid

Die Belgiese mark vir samesmeltings en verkrygings krimp vir die tweede agtereenvolgende jaar

DEEL:

Gepubliseer

on

Resultate van die M&A Monitor 2024 toon dat die wêreldwye mark in samesmeltings en verkrygings in 2023 afgeneem het, en hierdie neiging is ook in België gesien. Daar was nie net minder transaksies nie, maar die gemiddelde transaksieprys het oor alle groottesegmente effens gedaal.

Die hoofoorsake hiervan was stygende rentekoerse, makro-ekonomiese verskuiwings en geopolitieke onstabiliteit. Opvallend is egter dat die proporsie buitelandse transaksies stabiel gebly het. Byna 75% sê dat die transaksieproses geleidelik stadiger geword het, en dit neem nou gemiddeld meer as ses maande. Laastens het ESG belangriker geword in beleggingsbeleide en maatskappye kyk toenemend na data-analise om in die besluitnemingsproses te help.

Dit is die belangrikste gevolgtrekkings van die 11de uitgawe van die M&A Monitor, 'n jaarlikse opname van 138 Belgiese samesmeltings- en verkrygingspesialiste, insluitend korporatiewe finansieringsadviseurs, private-ekwiteitbeleggers, strategiese adviseurs, bankiers en prokureurs, wat saam alle sektore en transaksiegroottes verteenwoordig. Die studie ondersoek hul ervarings van transaksies waarby hulle in 2023 betrokke was, asook hul verwagtinge vir 2024. 

Die M&A Monitor is uitgevoer deur Professor Mathieu Luypaert en navorsers Sarah Muller en Tom Floru van die Sentrum vir Samesmeltings, Verkrygings en Uitkope by Vlerick Business School, in samewerking met BDO, Bank Van Breda, Van Olmen & Wynant en Wallonie Entreprendre. ’n Dalende neiging in die verkrygingsmark duur voort in vergelyking met die rekordjaar 2021, toe byna 6 miljard dollar aan oornames regoor die wêreld bestee is, het 2023 – soos 2022 – ’n beduidende afname beleef.

Die totale transaksievolume in 2023 was ongeveer 3 miljard dollar, wat ongeveer dieselfde is as wat dit ongeveer 'n dekade gelede was. Hierdie wêreldwye afname is ook in die Belgiese M&A-mark weerspieël. Twee derdes van die respondente het 'n daling in die aantal transaksies in 2023 gesien, met 45% wat 'n afname van meer as 10% gesien het. Die dalende neiging was die meeste sigbaar in groot transaksies (> €50 miljoen) en transaksies wat deur private ekwiteit gefinansier is.

Maar klein transaksies (< €5 miljoen) was ook kwesbaar vir die stygende rentekoerse, makro-ekonomiese verskuiwings en geopolitieke onstabiliteit in 2023. 46% in daardie segment het 'n afname beleef, vergeleke met 33% in 2022. Die proporsie verkrygde buitelandse teikens het verbasend stabiel gebly (32% van die totale transaksievolume), wat beteken dat die stygende eksterne risiko's nie die voordele van internasionale transaksies oorskry nie. Geleenthede in beter presterende markte is potensieel 'n manier vir beleggers om hul portefeuljes te diversifiseer. 

advertensie

Alexi Vangerven, vennoot by BDO Belgium: "In 2023 het ons inderdaad meer versigtigheid in die verkrygingsmark gesien. Dit het nie net die aantal transaksies beïnvloed nie, maar ook die prosesse daaragter. Onlangse syfers toon 'n groeiende vraag na professionele ondersteuning. In 2024 sien ons baie maatskappye wat inhaal – daar is weereens groot entoesiasme vir belegging en die nodige fondse is beskikbaar. Besighede met 'n sterk posisie in die waardeketting is die mees gesogte. Die resultate van die studie bevestig ook hierdie styging: 81% verwag geen verdere daling in 2024 nie, en in die groot transaksiesegment verwag nie minder nie as 75% om aansienlik meer transaksies te sluit. "

Waardasies het ook effens gedaal oor alle groottesegmente, 'n gemiddeld van 6.4 keer die EBITDA-waardasie (dws die bedryfskontantvloei) wat betaal is om 'n besigheid in 2023 oor te neem. Dit was effens minder as in die rekordjaar van 2022 (6.7 keer). Hierdie afname was sigbaar oor transaksiesegmente heen, behalwe vir kleiner transaksies (< €5 miljoen), waarvoor die veelvoude oor die afgelope vier jaar merkwaardig stabiel gebly het. Handelings bo €100 miljoen het in 2023 in werklikheid 'n styging gehad: gemiddeld 10.2 keer die EBITDA-waardasie is betaal, vergeleke met 9.1 in 2022. 

Ons vind steeds die hoogste veelvoude in tegnologie (9.2) en farma (8.9), hoewel die waardes effens gedaal het. Kleinhandel, logistiek en konstruksie ondersteun die lys, met 'n gemiddelde veelvoud van 5. Dominic Dhaene, kundige in vervoer en opvolging by Bank Van Breda: "Die 'sky's the limit'-tydperk is verby, met beide kopers en verkopers wat hul verwagtinge aangepas het. Terwyl die stygende koste van skuldfinansiering 'n negatiewe impak op waardasie gehad het, het die veelvoude dieselfde gebly vir 'n ordentlike teiken. En vir 'n teiken met 'n stabiele of groeiende EBITDA, kan maatskappye steeds oornamefinansiering kry. Die studie het getoon dat, om 'n verkryging in 2023 te finansier, ongeveer 3.2 keer die EBITDA teen 'n gemiddelde rentekoers van 4.7% geleen kan word. "

Byna 3 uit 4 respondente sê dat die gemiddelde tyd om 'n ooreenkoms te bereik in 2023 langer as 6 maande was (teenoor 53% in 2021 en 60% in 2022).Luc Wynant, vennoot by Van Olmen & Wynant"Uit ons aktiwiteite in korporatiewe reg het ons 'n merkbare toename gesien in die tyd wat dit neem om transaksies in België te sluit. Dit is 'n strategiese gevolg van die groeiende regulatoriese kompleksiteit sowel as markonsekerheid. Om hierdie veranderde marktoestande te bestuur, is uitgebreide omsigtigheidsondersoeke en noukeurige onderhandelinge van kardinale belang. "

ESG en data-analise word al hoe belangriker. 84% van private-ekwiteitbeleggers sluit ESG in hul beleggingsbeleid in, vergeleke met net 38% twee jaar gelede. Wat data-analise betref, sien die respondente hoofsaaklik toegevoegde waarde in die aanvanklike fases van die transaksieproses: in die soeke na en keuring van teikens, kan data insigte verskaf in sektortendense, die finansiële posisie van teikens en potensiële sinergieë.42% sê dat 'n gebrek aan kundigheid die implementering van data-analise-instrumente en -tegnieke in M&A terughou.

Mathieu Luypaert, professor in korporatiewe finansies by Vlerick Business School: " Alhoewel die voordele van data-analise duidelik is, bly dit vir baie respondente ongekarteerde gebied. 80% sê dat hulle 'n mate van vertroudheid daarmee het, maar beoordeel hul bevoegdheid daarin as taamlik beperk. Die toegevoegde waarde blyk groter te wees vir kopers, wat die voordele sien wat data-analise kan lewer in terme van tyd, koste en akkuraatheid, en as 'n hulpmiddel vir die besluitnemingsproses. Vir verkopers kan data help om potensiële kopers te identifiseer en kan – in ’n mindere mate – ook ’n positiewe uitwerking op die verkoopprys hê. Die grootste struikelblok is die beperkte toegang tot relevante data, gevolg deur probleme met die kwaliteit van beskikbare data, wat soms onvoldoende, onsamehangend of verkeerd blyk."

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings